Σήμερα

Τώρα είναι καιρός ευπρόσδεκτος, τώρα είναι ημέρα σωτηρίας (Β’Κορ 6:2)

Η ανάγκη για σωτηρία

Σχεδόν 2000 χρόνια πριν, ο Ιησούς Χριστός στάθηκε στη συναγωγή της ιδιαίτερης πατρίδας Του, της Ναζαρέτ, και διαβάζοντας από τον προφήτη Ησαΐα ανήγγειλε την αποστολή Του: Να κηρύξει μια εποχή όπου ο άνθρωπος θα ήταν ευπρόσδεκτος στον Θεό (Λουκ. 4:16-19).

Από την αρχή η αμαρτία έχει παρασύρει την ανθρωπότητα σε έναν δρόμο καταστροφής και θανάτου. Ξεκάθαρα και απερίφραστα ο Λόγος του Θεού διακηρύττει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν αμαρτήσει (Ρωμ. 3:23) και, κατά συνέπεια, όλοι οι άνθρωποι είναι νεκροί μέσα στις παραβάσεις και τις αμαρτίες (Εφεσ. 2:1). Ο τελικός θάνατος, ο αιώνιος αποχωρισμός από τον Θεό, είναι απλώς θέμα χρόνου να συμβεί στον καθένα μας. Εάν είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας θα ομολογήσουμε ότι ακόμα και οι καλύτερες προσπάθειές μας δεν είναι αρκετές, ώστε να ζήσουμε μια ζωή χωρίς αμαρτία σε πράξεις, σε λόγια, σε σκέψεις ή σε παραλήψεις.

Μόνη ελπίδα για όλους μας ήταν να βρεθεί ένας Σωτήρας. Εκεί ακριβώς επενέβη ο Θεός. Εξαιτίας της μεγάλης Του αγάπης, ο Θεός έστειλε τον Υιό του, τον Ιησού Χριστό, να πεθάνει για τις αμαρτίες μας, ώστε πιστεύοντας σε Αυτόν να έχουμε αιώνια ζωή (Ιωάν. 3:16). Μέσα από τη ζωή του Κυρίου μας η αμαρτία ηττήθηκε. Μέσα από τη διδασκαλία Του φανερώθηκε ένας υπέροχος νέος κόσμος, ο κόσμος της Βασιλείας των Ουρανών. Μέσα από την απλότητα και τη συμπόνια Του κάθε άνθρωπος που Τον συνάντησε ένιωσε την αγάπη του Θεού. Μα, πάνω από όλα, μέσα από τον σταυρικό Του θάνατο και την ένδοξη ανάστασή Του ο Ιησούς Χριστός άνοιξε τον δρόμο για τη σωτηρία μας και την επιστροφή μας στον Θεό.

Η Αγία Γραφή διδάσκει ξεκάθαρα πως όποιος πιστεύει στον Χριστό έχει μέσα του ζωή, ενώ όποιος απορρίπτει τον Χριστό δεν μπορεί να έχει ποτέ αυτή τη ζωή (Ιωάν. 3:36). Αν λοιπόν αναλογιστούμε πόσο μικρή είναι η παρούσα ζωή και πόσο σημαντική είναι η αιωνιότητα – κλειδί για την οποία είναι η σχέση μας με τον Χριστό – εύκολα καταλήγουμε σε ένα συμπέρασμα: Η σπουδαιότερη απόφαση στη ζωή κάθε ανθρώπου είναι να πιστέψει στον Ιησού Χριστό, δηλαδή να κατανοήσει το έργο Του, να το αποδεχθεί και να αποκτήσει μια προσωπική σχέση μαζί Του.

Η επείγουσα ανάγκη για σωτηρία

Ενώ η σωτηρία της ψυχής μας είναι η μεγαλύτερη ανάγκη μας, όλα γύρω μας μοιάζουν να προσπαθούν να μας αποτρέψουν από το να ασχοληθούμε με αυτήν. Ζούμε σε έναν κόσμο βιαστικό, αγχωτικό. «Δεν προλαβαίνω», «δεν έχω χρόνο», «δεν μπορώ τώρα», ακούμε και λέμε καθημερινά. Υποτίθεται πως ανακαλύψαμε πλήθος ηλεκτρικών συσκευών για να κάνουν τις δουλειές για μας, ώστε να έχουμε περισσότερο χρόνο, και καταλήξαμε να είμαστε συνεχώς υπερ-απασχολημένοι. Από την άλλη μεριά, αν κάποιος σταθεί για λίγο και αρχίσει να σκέφτεται για την ψυχή του και την αιωνιότητα, ο ‘μοντέρνος’ κόσμος μας ξεσηκώνεται εναντίον του: «Τι είναι αυτά που λες; Σε ποιον αιώνα ζεις; Μιλάς για τον Θεό στην εποχή μας;» Δυστυχώς, δεν είναι καθόλου ‘της μόδας’ να μιλάς για τον Θεό, την αιωνιότητα και τη σωτηρία της ψυχής. Κι όμως, αν μιλήσεις για αμαρτίες και βρωμιές, αν ανοίξεις κουβέντα για κάθε είδους διαστροφές, θα βρεις πρόθυμο ακροατήριο και, πιθανότατα, θα ακούσεις και επαίνους. Δεν είναι αυτό σημάδι πως κάτι πηγαίνει στραβά στον κόσμο μας;

Η Αγία Γραφή έχει προειδοποιήσει πως μια τέτοια εποχή, όπως η δική μας, θα ερχόταν. Την ονομάζει «τελευταίες μέρες», καθώς αμέσως μετά από αυτήν την εποχή θα ακολουθήσει η επιστροφή του Κυρίου μας από τον ουρανό. Αυτή η εποχή περιγράφεται σε πολλά σημεία της Αγίας Γραφής, αλλά κυρίως στο Ματθ. 24-25, Μαρκ. 13 και Λουκ. 21, όπου δίνονται διάφορα «σημεία», δηλαδή χαρακτηριστικά σημάδια, τα οποία μας επιτρέπουν να καταλάβουμε ότι ζούμε στις τελευταίες μέρες. Σήμερα βλέπουμε αυτά τα σημάδια να εκπληρώνονται μαζικά γύρω μας. Ας δούμε μερικά παραδείγματα.

Η Αγία Γραφή μιλάει για πολέμους και συρράξεις. Στην μεγαλύτερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, την Wikipedia, υπάρχει μια λίστα με τριάντα πολέμους και ένοπλες συρράξεις που αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα ο αριθμός αυτός αναφέρεται μόνο στις πολεμικές συγκρούσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερα από 100 άτομα μέσα στο 2014. Αντίστοιχα, στην ίδια εγκυκλοπαίδεια υπάρχει λίστα με σεισμούς που είτε έχουν προκαλέσει ανθρώπινα θύματα είτε είναι άνω των 7 ρίχτερ, ώστε να θεωρούνται σημαντικοί. Η λίστα αυτή περιέχει πάνω από 600 σεισμούς, μόνο για το διάστημα 2000 – 2014! Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά ακόμα για λοιμούς (ο Έμπολα είναι απλώς ένας από τους πολλούς που υπάρχουν στον κόσμο μας), φυσικές καταστροφές, περιβαλλοντικές καταστροφές, εξάπλωση της γνώσης, εξάπλωση της αμαρτίας, καταστροφές στις ανθρώπινες σχέσεις και πολλά άλλα. Ακόμα και η παγκόσμια οικονομική κατάσταση, την οποία ζούμε σε πολύ έντονο βαθμό τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, δείχνει ότι κάποια πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Η απληστία των ανθρώπων έχει οδηγήσει στη συσσώρευση πλούτου στα χέρια λίγων αφήνοντας τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού στη φτώχια, την αρρώστια και την εξαθλίωση. Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι το τέλος πλησιάζει. Τα βήματα του Κυρίου μας ακούγονται.

Η ανταπόκρισή μας στη σωτηρία

Πριν όμως ο Κύριος επιστρέψει, έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία. Σήμερα, είναι ακόμα «χρόνος ευπρόσδεκτος στον Κύριο», δηλαδή μια εποχή που ο Θεός καλεί τους ανθρώπους να πλησιάσουν σε Αυτόν, να πάρουν συγχώρεση για τις αμαρτίες τους, νέα ζωή μέσα τους και μια ευλογημένη αποστολή ως πρέσβεις Του σε αυτόν τον κόσμο. Σήμερα ο Θεός μας καλεί να στρέψουμε την προσοχή μας στα αιώνια και τα σημαντικά. Η οικονομική κρίση μάς έδειξε καθαρά την «αβεβαιότητα του πλούτου» (Α’ Τιμ. 6:17), καθώς η πλαστή οικονομική ευημερία, που ζούσαμε στην Ελλάδα, κατέρρευσε γύρω μας. Οι παγκόσμιες εξελίξεις μάς δείχνουν πόσο αβέβαια και ευμετάβλητα είναι όλα αυτά για τα οποία αγωνιζόμαστε σκληρά στη ζωή μας. Δεν αξίζει να σταματήσουμε και να δώσουμε την απαραίτητη προσοχή στα ασάλευτα και αιώνια;

Σήμερα, λοιπόν, ας σταθούμε και ας αναρωτηθούμε: Είμαι έτοιμος να φύγω από αυτήν την προσκαιρότητα και να περάσω στην αιωνιότητα; Αν σήμερα Τον αντικρύσω, θα μπορέσω να Τον κοιτάξω με θάρρος και αγάπη, ξέροντας ότι έζησα τη ζωή μου εδώ στη γη με έναν τρόπο που αξίζει μπροστά Του; Η Αγία Γραφή μάς δείχνει το δρόμο της σωτηρίας. Ο Ιησούς Χριστός πέθανε στο σταυρό, ώστε μέσα από τη θυσία Του να μας δώσει ως δώρο τη σωτηρία μας. Πρέπει όμως και εμείς να ανταποκριθούμε θετικά και να δεχθούμε αυτή τη νέα ζωή που μας δίνει. Μπορούμε αυτή τη στιγμή να το κάνουμε. Η σωτηρία Του είναι μόνο μια προσευχή μακριά.

Ας το κάνουμε όμως τώρα, «όσο ονομάζεται το σήμερα» (Εβρ.3:13). Κάποια μέρα, που ίσως να είναι και αύριο, θα είναι πολύ αργά. Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί αύριο στη ζωή μας. Σήμερα, λοιπόν, ας ζητήσουμε τον Χριστό να έρθει στη ζωή μας και να τη γεμίσει ολοκληρωτικά.

Α.Γ.