ΝΕΑγια τους πρόσφυγες
Φεβρουάριος 2016
Αποστολή βοήθειας
στους πρόσφυγες στο νησί της Λέσβου
Στις 22, 23, 24 Ιανουαρίου 2016, 17 αδέλφια, εθελοντές κι εθελόντριες εξστρατεύσαμε στο νησί Λέσβο. Από: Αγνάντια ο Θ. Τερζίδης, Θάσο ο Δ. Πηλείδης, Καβάλα ο Γ. Ιορδανίδης, ο Γρ. Αϊβαζίδης, ο Λ. Παρούσης, η νοσηλεύτρια Αννέτα Παρούση, ο Λ. Σιδηρόπουλος, από Κορμίστα Σερρών Κατερίνα Λ. από Θεσ/νίκη ο Προμηθέας Β. η δικηγόρος Νταή Μ. η οδοντίατρος Έλσα Σινωπίδου, από Βέροια ο Γιάννης και Μέλπω Παπαγεωργίου, από Κορινό ο Σαρίδης Αντ. κι απ’ την Αθήνα ο Τ. Μίχας και το ζεύγος Ηλία-Βούλα Αντουάν. Μόλις φτάσαμε στη Μυτιλήνη επισκεφτήκαμε το superMarket που μας περίμενε για να μας εφοδιάσει πολλά τρόφιμα (ντολμαδάκια, χυμούς, αράβικες πίττες…) μωρομάντηλα, σερβιέτες… και τα ταξινομήσαμε σε σακούλες με την πρόθυμη συνεργασία των ντόπιων αδελφών μας.
Γενικά η προσφορά της ομάδας μας που χρηματοδοτήθηκε από την Σύνοδο των Εκκλησιών μας ήταν: ευαγγέλια, φάρμακα, τρόφιμα, παπούτσια, ρούχα, σκουφάκια… (Μερικά αδέλφια εκτός Συνόδου έστειλαν χρήματα στο ταμείο της Συνόδου ειδικά για τους πρόσφυγες. Ο Κύριος τους γνωρίζει…)
Πώς και πού έγινε η βοήθειά μας στο νησί
Οι γιατροί αδελφοί μας εξέτασαν διάφορους αρρώστους κάτω από την αιγίδα των «Γιατρών του Κόσμου» στον μεγάλο καταυλισμό προσφύγων στο Καρά Τεπέ. Σ’ ένα ξενοδοχείο έξω από την Μυτιλήνη, που στέγαζε ευπαθείς ομάδες προσφύγων πρόσφεραν ιατρική και φαρμακευτική βοήθεια.
Τα υπόλοιπα αδέλφια μας ρίχτηκαν στην μάχη της προσφοράς μέσα στο τσουχτερό κρύο. Δούλεψαν με αγάπη κι ανθρωπιά για τον «ξένο», πρόσφυγα. Μερικά αδέλφια επισκέφτηκαν επανειλημμένα την παραλία απ’ όπου αναχωρούσαν πρόσφυγες για την Καβάλα, Πειραιά, Ειδομένη… Ευρώπη. Εκεί πρόσφεραν τρόφιμα, σκουφάκια, κάλτσες, μπανάνες… Άλλα αδέλφια επισκέφτηκαν πρόσφυγες που διανυχτέρευαν σε δρόμους τυλιγμένοι με μια κουβέρτα… Κι εκεί έδωσαν τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια, σοκολάτες, σκουφιά…
Στη Μόρια, 30km μακριά από την Μυτιλήνη, δώσαμε πολλά φάρμακα στους «Γιατρούς του Κόσμου» για τους πρόσφυγες. Επίσης προσφέραμε τρόφιμα, σοκολάτες, ρούχα… στους πρόσφυγες που πηγαινοερχόταν στα hotspots.
Αγκαλιάζοντας τους πρόσφυγες στην ακτή
Μερικά αδέλφια επισκέφτηκαν την παραλία του νησιού όπου έφτασαν από την Τουρκία οι πρόσφυγες με μια φουσκωτή βάρκα «μιας χρήσης». Ο Γ. Παπαγεωργίου που ήταν παρών με άλλους εθελοντές μας τον Πηλείδη, το ζεύγος Αντουάν… περιγράφει: «Στην παραλία του νησιού περιμέναμε τους
πρόσφυγες που ήρθαν από την Τουρκία. Μόλις έφτασαν στην ακτή μας η υπερφορτωμένη φουσκωτή βάρκα τους δεν έσκασε, όπως άλλες φορές, αλλά όλοι ήταν γεμάτο αγωνία, τρόμο, κλάμα, φωνές και φόβο για τον πιθανό θάνατο. Τα ρούχα τους ήταν βρεγμένα και κρύα. Τους αγκαλιάσαμε, τους ζεστάναμε με ρούχα κι αγάπη χριστιανική. Ένιωσαν ανακούφιση, ελπίδα…»
Δυστυχώς, πολλές φορές οι φουσκωτές βάρκες σκάνε… μόλις φτάνουν στις ακτές μας και πολλοί πνίγονται. Πολλά σωσίβια που είναι πεταμένα γράφουν: «Μανούλα σ’ αγαπώ» γιατί φοβούνται τα παιδιά μήπως πνιγούν και δεν δούνε άλλο πια την μανούλα τους. 20km έξω από τη Μυτιλήνη υπάρχει νεκροταφείο με τους πρόσφυγες που πνίγηκαν ερχόμενοι από την Τουρκία. Οι τάφοι γράφουν: «Άγνωστο βρέφος 5 μηνών». «Άγνωστο κορίτσι 6 ετών»…
Γενικά η αγάπη μας, η ενθάρρυνσή μας, η χριστιανική μαρτυρία με τα έργα μας πρόβαλλαν την Αγάπη του Εσταυρωμένου. Ο ευαγγελισμός με τη διανομή Ευαγγελίων ήταν περιορισμένος και διακριτικός λόγω αντίδρασης των Αρχών για… προσηλυτισμό!
Μια νέα «Πεντηκοστή» στη Μυτιλήνη
Μεγάλη χαρά νιώσαμε που όλοι μαζί, περίπου 35 - 40 άτομα, μαζευτήκαμε αδέλφια στο σπίτι της αδελφής Πιπίτσας για να λατρεύσουμε το Κύριο και να πάρουμε δύναμη… για το Έργο μας στο νησί.
Νιώσαμε μια νέα «Πεντηκοστή» γιατί ο Κύριος μας γέμισε με την Παρουσία Του… Το Άγιο Πνεύμα λειτούργησε με τις εκδηλώσεις των Χαρισμάτων Του. Αγγίχτηκαν νέες ψυχές και μερικές πληρώθηκαν μ’ Άγιο Πνεύμα.
Ευχαριστούμε τον Κύριο για την μεγάλη – ανοιχτή αγκαλιά των ντόπιων αδελφών μας.
«Αγάπα τον ξένο σαν τον… εαυτό σου» (Λευτ. 19: 34)
Ξένος είναι ο μετανάστης και ο πρόσφυγας. Μετανάστης είναι ο ξένος που επισκέπτεται άλλη χώρα για την βελτίωση της ζωής του. Πρόσφυγας είναι ο ξένος που διώκεται και προσφεύγει σε άλλη χώρα για να σωθεί και να επιβιώσει. Ο Ιωσήφ ήταν πρόσφυγας στην Αίγυπτο. Ο Μεγάλος Σωτήρας μας Ιησούς ήταν πρόσφυγας στην Αίγυπτο(Ματθ. 2: 13).
Τώρα είν’ η ώρα, ν’ αγκαλιάσουμε και να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες κι όχι να στήσουμε φράχτες, κάγκελα, τείχη…! Θυμήσου πίσω από κάθε «ελάχιστο συνάνθρωπό μας» είν’ ο Κύριος (Ματθ. 45: 18)
Άλλες αποστολές για τους πρόσφυγες;
Πρώτα ο Θεός, κλιμάκια εθελοντών της Συνόδου μας θα πραγματοποιήσουν τις αποστολές βοήθειας προς τους πρόσφυγες στην Καβάλα, στο νησί Σάμο… και με συνεργασία του Π.Ε.Σ. και των «Γιατρών του Κόσμου» στην Ειδομένη.
Lesbos 1 Lesbos 2 Lesbos 3 Lesbos 4 Lesbos 5   Lesbos 6   Lesbos 7   Lesbos 8